Nieuwsbrief ISAAK – Editie 3


Nieuwsbrief – Editie 3

Mei 2025

Beste lezer,

Welkom bij de derde editie van onze ISAAK-nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief delen we belangrijke updates voor Medicom-praktijken, maken we de best includerende praktijk bekend, geven we een inclusie-update en stellen we het UMC Utrecht-onderzoeksteam aan je voor.


Medicom-praktijken opgelet

Goed nieuws
Naar verwachting komt de pop-up met de juiste activeringsvoorwaarden in juni online! De pop-up verschijnt dan alleen bij kinderen van 4 tot en met 18 jaar.

Stappen wanneer de doktersassistente een episode aanmaakt
Soms komt het voor dat de doktersassistente een D* episode aanmaakt, waarna de pop-up verschijnt. De pop-up verschijnt dan niet opnieuw bij de huisarts op het consult.

In dit geval zijn er twee mogelijke oplossingen voor de huisarts:
1. Een volledig nieuwe episode aanmaken.
Maak een volledig nieuwe D* episode aan, de pop-up verschijnt dan opnieuw. Dit gebeurt niet als je een bestaande episode wijzigt.

2. Protocol handmatig toevoegen
Klik op ‘Protocol aanmaken’ in Medicom en zoek op ‘ISAAK’ óf ‘UMCG’. Open het protocol en vul het protocol in.


Huisartsenpraktijk met de meeste inclusies

Zoals beloofd zetten we maandelijks de huisartsenpraktijk met de meeste inclusies, sinds de vorige nieuwsbrief, in het zonnetje.

Deze maand gaat de taart naar Huisartsenpraktijk de Wijk, zij hebben de meeste kinderen geïncludeerd tijdens het spreekuur! Bedankt voor jullie inzet, wij komen snel langs met taart.

De teller staat nu weer op nul, dus iedereen maakt voor de volgende nieuwsbrief weer kans op taart. 🍰

Taart bij Praktijk Hoogendijk en Prinsen

Deze week hebben we bij Praktijk Hoogendijk en Prinsen van Huisartsencentrum Quattro gevierd dat zij de vorige periode de meeste kinderen hebben geïncludeerd. Dit werd gevierd met een heerlijke ISAAK-taart.


Updates over aantal inclusies en huisartsenpraktijken

Sinds de start van de studie zijn inmiddels 41 kinderen door de huisarts aangemeld, van wie er 31 al toestemming hebben gegeven voor deelname. Daarnaast hebben zich nieuwe huisartsenpraktijken in Leiden aangesloten bij de studie. Daarmee komt het totaal aantal deelnemende normpraktijken op 180!


Benieuwd naar de gezichten achter de ISAAK-studie?

In elke nieuwsbrief stellen we graag de leden van het onderzoeksteam aan je voor. Vorige keer was dat het onderzoeksteam van het UMCG, deze keer is het onderzoeksteam van het UMCU aan de beurt.

Tamara Platteel

Mijn naam is Tamara Platteel. Ik ben huisarts in Tiel en daarnaast werkzaam als assistant professor in het Julius Centrum van het UMC Utrecht. Tijdens mijn huisartsenopleiding deed ik onderzoek naar multiresistente bacteriën. Na enkele jaren als wetenschappelijk medewerker bij het NHG, waar ik heb bijgedragen aan de ontwikkeling van NHG-standaarden, ben ik in 2019 gestart als onderzoeker op het gebied van infectieziekten in de eerste lijn binnen het Julius Centrum.

Als huisarts vind ik het belangrijk dat ons onderzoek aansluit bij de vragen en behoeften uit de dagelijkse praktijk en daadwerkelijk bijdraagt aan betere zorg voor onze patiënten; klinisch relevant onderzoek dus. Daarom ben ik enthousiast over de ISAAK-studie, waarin we vanuit de praktijk werken aan het verbeteren van de zorg voor kinderen met acute buikpijn, met behulp van een beslisregel. Hopelijk levert dit zowel voor huisartsen als patiënten een waardevolle verbetering van de zorg op.

In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn vier kinderen buiten actief. Daarnaast sport ik graag (onder andere crossfit en paardrijden) en geniet ik van een gezellige borrel of een goed etentje.

Roderick Venekamp

Mijn naam is Roderick Venekamp en ik ben huisarts-onderzoeker bij de afdeling Huisartsgeneeskunde & Verplegingwetenschap van het Julius Centrum, UMC Utrecht. Ik werk twee dagen per week als praktiserend huisarts in Waalwijk en de overige dagen als universitair hoofddocent aan het UMC Utrecht als hoofd van de onderzoeksgroep infectieziekten in de huisartsenpraktijk.

Ik ben vanuit het UMC Utrecht onder andere in de rol van co-promotor van Esmee Hogervorst betrokken bij de ISAAK studie. Naast het inhoudelijke aspect en de huisartsgeneeskunde relevantie van de ISAAK studie, is dit project voor mij een voorbeeld hoe binnen de academie en tussen de academie en de vele enthousiaste huisartsenpraktijken samen te werken om de huisartsgeneeskunde zorg van morgen met elkaar te verbeteren. Inspirerend om hier onderdeel van uit te mogen maken!

Mijn vrije tijd breng ik graag door met mijn vrouw en drie kinderen. Op zaterdag ben ik, naast in onze tuin, regelmatig langs het voetbalveld te vinden om te kijken naar mijn kinderen.

Tot slot wil ik graag langs deze weg mijn grote waardering uitspreken voor een ieder die met zijn/haar aanstekelijke enthousiasme bijdraagt aan het succes van de ISAAK studie, mijn dank is groot!


Bezoek onze website! https://isaakstudie.nl

De voortgang van de studie is ook te volgen via onze LinkedIn-pagina. Hier delen wij regelmatig updates en andere nieuwtjes.

https://www.linkedin.com/in/isaak-studie

Voor contact zijn wij per e-mail of telefonisch bereikbaar.
UMCG: isaak@umcg.nl of 06 – 25647144
LUMC: isaak@lumc.nl
UMCU: isaak@umcutrecht.nl

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar isaak@umcg.nl