Informatie voor patiënten

Acute buikpijn en blindedarmontsteking
Veel kinderen krijgen plotseling buikpijn. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf, maar soms is er meer aan de hand, zoals een blindedarmontsteking. Het kan voor de huisarts lastig zijn om te bepalen of de buikpijn onschuldig is of dat verder onderzoek naar een blindedarmontsteking nodig is, omdat de klachten op elkaar lijken. Hierdoor worden veel kinderen naar het ziekenhuis verwezen terwijl er geen sprake blijkt te zijn van een blindedarmontsteking. Aan de andere kant worden kinderen met blindedarmontsteking soms te laat herkend, wat kan zorgen voor complicaties. Dit is belastend voor zowel kinderen als hun ouders.

Wat is een blindedarmontsteking?

De blindedarm is een wormvormig aanhangsel aan het begin van de dikke darm, rechtsonder in de buik. De blindedarm kan ontstoken raken. Dit noemen we een blindedarmontsteking. Als er sprake is van een blindedarmontsteking, dan wordt de blindedarm meestal verwijderd via een operatie in het ziekenhuis.

Wie voert het onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Meer dan 500 kinderen tussen de 4 en 18 jaar zullen meedoen.

Wat vragen we van jou?

Je huisartsendossier bekijken
Als je meedoet, kijken we na 3 maanden in jouw dossier om te zien wat de huisarts heeft gedaan voor je buikpijn, bijvoorbeeld of je naar het ziekenhuis bent geweest.

Vragenlijsten invullen
We vragen jou en/of je ouders om na 30 dagen en 3 maanden een aantal digitale vragenlijsten in te vullen. Het invullen duurt twee keer ongeveer 20 minuten.

Door mee te doen aan het onderzoek help je de huisarts om in de toekomst beter te bepalen welke kinderen en jongeren met buikpijn naar het ziekenhuis moeten. Als dank voor je deelname krijg je een cadeautje.

Jij en/of je ouders hebben aangegeven dat je geïnteresseerd bent in het onderzoek. De onderzoekers zullen per e-mail contact met jou en/of je ouders opnemen en de informatiebrief en het toestemmingsformulier voor het onderzoek opsturen. Deze kunnen jullie gerust samen doorlezen en bespreken.

Als je mee wilt doen met het onderzoek vul je het
toestemmingsformulier in via de link die je in de e-mail gekregen
hebt. Je hebt 14 dagen de tijd om te beslissen of je wel of niet mee
wilt doen.

Bespreek je vragen met anderen of neem contact op met het onderzoeksteam van het UMCG:
E-mailadres: isaak@umcg.nl
Telefoonnummer: 06 – 25647144